beton-aanmaakwater

Proeven op aanmaakwater voor beton

Waarom is het belangrijk het aanmaakwater voor betonproductie te testen?

Aanmaakwater voor beton moet aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoen om de duurzaamheid, sterkte en prestaties van het beton te waarborgen.

Allereerst moet het water vrij zijn van verontreinigingen zoals olie, organische stoffen, zuren, zouten en andere onzuiverheden die de chemische reacties in het beton kunnen verstoren of schadelijke effecten kunnen hebben op de betonconstructie. Daarnaast moet het aanmaakwater schoon zijn, zonder zwevende deeltjes die de homogeniteit van het betonmengsel kunnen beïnvloeden. Het water moet ook vrij zijn van schadelijke bacteriën of micro-organismen die de kwaliteit van het beton kunnen aantasten.

Een andere belangrijke overweging is de temperatuur van het aanmaakwater, die binnen een bepaald bereik moet liggen om ongewenste effecten op de uitharding en sterkteontwikkeling van het beton te voorkomen.

Over het algemeen wordt aanbevolen om gebruik te maken van schoon, helder, drinkbaar water van een betrouwbare bron voor het maken van beton om de beste resultaten te garanderen.

Via deze proeven kan Geos u uitsluitsel geven over de kwaliteit van uw aanmaakwater:

ProefNormBELACAASHTOLaboroute
AlkaliniteitEN 1008
Beoordeling van aanmaakwaterEN 1008
Chloriden (IC)EN 196-2B
Dichtheid bij 20°CEN 1008B
Oplosbare bestanddelenEN 1008
Alkaliën (ICP-AES)EN 196-2B
NitratenEN 196-2B
P2O5 - Pb - ZnEN 196-2B
pHISO 4316
Voorafgaand onderzoekEN 1008
SuikersGeos
Sulfaten (IC)EN 196-2B