beton-chemische-proef

Chemische proeven op beton

Chemische proeven spelen een cruciale rol bij het waarborgen van de kwaliteit, duurzaamheid en prestaties van beton in verschillende bouwtoepassingen.

Een overzicht van alle chemische proeven die GEOS aanbiedt:

ProefNormBelacLaboroute
Alkaligehalte (ICP-AES)EN 196-2B
CementgehalteGrandDuBé
NBN B 15-250B
Chloridegehalte d.m.v. potentiometrische titratieBSW rapportnummer 96-01B
EN 14629
NBN B 15-250B
GrandDuBé
Wateroplosbaar chlorideEN 1015-17B
Totaal gehalte aan chloride-ionenGrandDuBé
CO2 (TGA)NBN B 15-250B
Onoplosbare rest van mortel (HCl-test)Geos
GrandDuBé
Onoplosbare restNBN B 15-250 §8B
GloeiverliesNBN B 15-250 §7B
NBN B 15-250B
Nitraatgehalte (IC)Geos
Sulfaatgehalte (IC)NBN B 15-250B
Sulfaatgehalte (gravimetrie)NBN B 15-250B

De voordelen van chemische proeven.

  1. Analyse van samenstelling: Chemische proeven helpen bij het bepalen van de exacte samenstelling van beton, inclusief de verhoudingen van cement, water, aggregaten en eventuele toevoegingen. Dit helpt ingenieurs en bouwers om beter inzicht te krijgen in de eigenschappen en prestaties van het beton.
  2. Kwaliteitscontrole: Door chemische proeven uit te voeren, kan GEOS de kwaliteit van het beton controleren. Ze kunnen de aanwezigheid van ongewenste stoffen detecteren die de duurzaamheid en sterkte van het beton kunnen aantasten.
  3. Duurzaamheidsevaluatie: Chemische proeven helpen bij het beoordelen van de duurzaamheid van beton. Ze kunnen informatie bieden over de weerstand tegen corrosie, chemische aanvallen en andere degradatieprocessen, wat essentieel is voor het ontwerpen van constructies die lang meegaan. Een volledig overzicht van alle duurzaamheidstesten die GEOS uitvoert, vind je op deze pagina.
  4. Kwaliteitsverbetering: Door regelmatig chemische proeven uit te voeren, kunnen fabrikanten van beton hun productieprocessen verbeteren. Ze kunnen de formuleringen aanpassen om de prestaties te optimaliseren en tegelijkertijd kosten te verlagen.
  5. Vroegtijdige detectie van problemen: Chemische proeven kunnen helpen bij het identificeren van potentiële problemen in een vroeg stadium, waardoor tijdige correctieve maatregelen kunnen worden genomen om de kwaliteit en prestaties van betonconstructies te waarborgen.