Freeze-thaw testing

GEOS verdrievoudigt capaciteit voor vries-dooi proeven

Door de hoge vraag heeft ons laboratorium zijn capaciteit voor vries-dooi proeven op gebakken producten verdrievoudigd. De uitbreiding van het laboratorium in Wellen maakt het mogelijk om driemaal meer stalen te testen dan voorheen.


Vries-dooi proeven worden gebruikt om de duurzaamheid en weerstand van materialen te beoordelen tegen herhaalde cycli van bevriezen en ontdooien. Het doel van deze test is om te evalueren hoe goed een materiaal de uitzetting en samentrekking als gevolg van bevriezen en ontdooien kan weerstaan. De toepassingen in de bouw en transportinfrastructuur zijn veelvuldig.


De eisen en beproevingsmethoden voor gebakken bouwmaterialen, zoals bakstenen, zijn vastgelegd in de Europese normen NBN EN 1344/AC en NBN EN 772-22(2019). De uitbreiding van het vries-dooi laboratorium van GEOS maakt het mogelijk om alle soorten bouwmaterialen te testen, waaronder:

  • Betonproducten
  • Wegenisbeton
  • Granulaten
  • Bakstenen
  • Natuursteen

De proeven kunnen tussen de 2 weken en 3 maanden in beslag nemen, afhankelijk van het materiaal en de gewenste proefmethode.
De resultaten van de vries-dooi proeven kunnen door fabrikanten worden gebruikt om:

  • De selectie van materialen beter af te wegen,
  • Het ontwerp van structuren aan te passen,
  • Geschikte bouwtechnieken te ontwikkelen,
  • Een langere levensduur waarborgen,
  • Onderhoudsbehoeften te minimaliseren,

De uitbreiding van het vries-dooilaboratorium is een belangrijke stap in de ontwikkeling van GEOS. Het stelt GEOS in staat snellere service te bieden aan zijn klanten, fabrikanten te helpen hun processen te blijven optimaliseren en gebruikers te ondersteunen bij het kiezen van de geschiktste materialen voor hun projecten, waardoor een langere levensduur en minder onderhoud worden gegarandeerd.


Consulteer onze volledige lijst met proeven op keramische producten en vaste bouwmaterialen.
Vragen? Niet gevonden wat je zocht? Bel. ons of neem contact via e-mail.